Fokus på dit elforbrug

I Danmark er elproduktionen hovedsageligt baseret på kulfyrede kraftværker. Det giver anledning til forurening af miljøet og derfor er det vigtigt både at spare på elforbruget og finde alternative måder at producere el på.

I gennemsnit bruger en familie på 3 personer i hus 4.000 – 4.500 kWh om året, mens forbruget i en lejlighed til 2 personer ligger på 2.000 – 2.500 kWh. Elforbruget afhænger af boligens og familiens størrelse, antallet af elforbrugende apparater og ikke at forglemme dine elvaner.

Uden at gå på kompromis og købe nyt kan de fleste skære 10% af elforbruget og ofte langt mere. Du skal blot ændre dine vaner og gøre nogle ting lidt anderledes end du plejer.

LÆS OGSÅ Bør du reparere eller udskifte taget

Især ved at kigge på dit standby-forbrug, dine hårde hvidevarer og belysningen er der penge og energi at spare. Ved at følge nogle simple råd og købe og anvende de mest energibesparende apparater kan du spare mellem 30 og 80% af dagens forbrug – f.eks. 80% på EDB og elektronik, 75% på belysning og pumper, 70% på vaskeapparater, 65% på madlavning og radio/TV, 30% på køl og frys og 50% på anden energianvendelse.

Vær opmærksom på, at mange apparater såsom håndklædetørrere m.v. har et relativt stort energiforbrug, som du måske ikke er så opmærksom på.

LÆS OGSÅ Design dit eget badeværelse

På Selvtjek kan du analysere dit elforbrug, udpege storforbrugende apparater og få forslag til konkrete elbesparelser og kontante køberåd tilpasset netop din husstand. Indtast dine elapparater og tjek, om det kan betale sig at udskifte dem og hvor meget du kan spare om året.

Skriv et svar