Gode råd til energisparende vinduer

Ca. 40% af Danmarks energiforbrug går til opvarmning og bygningsdrift. Varmetabet sker gennem tag, gulv og ydervægge, gennem vinduer og døre, gennem utætheder og gennem ventilationssystemet.

I et nybygget hus sker op til 1/3 af varmetabet gennem vinduer og døre – i et ældre hus kan tallet være endnu større. En stor del af vinduesarealet i danske boliger har enten almindelige termoruder, vinduer med kun et lag glas eller forsatsruder med almindeligt glas.

Utætte og/eller nedslidte vinduer sluger utrolig meget energi. Faktisk kan der spares op til 85% af det energiforbrug, der bruges på vinduerne. En helt ny vinduesløsning med enten energiruder med “varme kanter”, energivinduer eller energiforsatsruder kan ikke bare minimere varmeregningen og give en stor energibesparelse, det kan også skabe et bedre indeklima og en bedre komfort.

Det skyldes, at man ikke oplever kulde ved vinduerne og bedre kan udnytte hele rummet også om vinteren. En forbedret vinduesløsning kan desuden minimere uønsket trafikstøj, nedsætte kondensproblemer og højne boligens arkitektur.

Hvis du også tænker på miljøet i forbindelse med køb af nye vinduer, skal du vælge vinduer af spejlskåret træ med høj kernevedsandel. Der findes ingen miljømærkede vinduer på markedet, men der findes kriterier for at opnå et sådant miljømærke.

Her stilles bl.a. krav til imprægneringen og til en garantiperiode på 10 år – krav kan du bruge til at stille spørgsmål. Efterspørg også træ fra bæredygtigt skovbrug og spørg efter miljøcertificeringen (FSC eller PEFC) som dokumentation.

Isolering

En af de mest effektive måder at spare på energien og pengene er ved at (efter)isolere loftet, ydervæggene og gulvet hvorved der kan opnås en besparelse på 50%.

Også isolering af rør og varmtvandsbeholder kan give store energibesparelser. Isolering giver ud over besparelsen langt bedre komfort og indeklima i husene, da de kolde og uisolerede flader ofte er skyld i kuldetræk ned ad væggene og hen langs gulvene. Endelig betyder bedre isolering også et renere miljø.

Isoleringens lange levetid gør det meget vigtigt at vælge gode og fremtidssikrede tykkelser og materialer til isoleringen. Ifølge de ny regler kræves der f.eks. 200mm isolering i ydervæggene og 360mm isolering på loftet for at leve op til den generelle energiramme.

Skriv et svar