Gode råd om Eucalyptustræer

Eucalyptustræer vokser først og fremmest i Australien! Der findes ca. 700-800 arter af Eucalyptus som er endemisk i Australien. Kun 12 arter vokser udenfor Australien, d.v.s. i Ny Guinea, dele af Indonesien og Syd Fillipinerne. 2 arter findes ikke på det australske kontinent – en af dem er Eucalyptus deglupta, som samtidig er den eneste Eucalyptus art på den nordlige halvkugle af jorden!

Ca, 70% af Australiens træer er Eucalyptus og de findes både fra alpine bjergområder til det tørre indre af den australske kontinent og fra sumpområder til et åbne skov. Det eneste område, hvor der ikke groer Eucalyptus er formodenlig selve regnskoven.

Udseende

Eucalyptustræer er meget spændende og særlige træer! Særligt p.g.a. hele ders udseende – det vil sige både blade og bark.

Bladene med deres mangfoldige blå, grå eller sølvfarvede løv, som giver Eucalyptus et iøjnefaldende, eksotiske udseende. Og ikke kun de forskellige kulører af bladene gør Eucalyptus interessant, men også selve udviklingsstadier af dem! Hvilken anden planteart har udviklet blade som ser særlige ud i træets ungdom (juvenile form) og anderledes når træet bliver “voksent” (adulte form)?

Og endnu én ting gør Eucalyptus til noget specielt i botanikens verden: Fordi Eucalyptus hører til den slags løvtræer, hvor begge sider af bladet har såkaldte “spaltåbninger”, så er bladene ikke som hos europæiske træer vandrette (og dermed rettet med bladoverfladen mod solen), men derimod sidder de lodret – det vil sige afvendt fra solen!

Det betyder, at Eucalyptustræer er lys i løvet og skyggevirkningen er ring – en fordel for folk der ønsker højde i haven, men lys skygge.

Eucalyptusgartneri

Butikker starter normalt med salg af Eucalyptus til udplantning omkring den 1. juni. Planterne er på dette tidspunkt omkring 30-40 cm høje og har den optimale størrelse for at komme i jorden.

Så har planterne rigelig tid til at etablere sig, inden vinteren kommer. Efter min erfaring, er det ikke optimalt, at plante senere end først i august!

Skriv et svar